A katonai komplexum a C17-es repülőgépek teljes körű kiszolgálására alkalmas. A világon egyedülálló beruházásnak köszönhetően költséghatékonyabb lett a repülők működtetése – hangsúlyozta a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettesének helyettese.
Ernest J. Herold elmondta, hogy a komplexumot 12 nemzet, köztük Magyarországon kívül kilenc NATO-tagország és két NATO partnerségi ország hozta létre 9,5 milliárd forintból.
Hangsúlyozta: a létesítmény fontos szerepet játszik az utóbbi időszakban egyre növekvő biztonsági fenyegetettség hosszú távú kezelésében.    A nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program égisze alatt kialakított hangárkomplexum kulcsfontosságú szerepet tölt be a NATO-szállítás gerincét jelentő légi szállításban. A SAC program 30 évre előre tervezi elképzeléseit – húzta alá.
Noldus Wiek, a NATO légi szállítást kezelő programjának menedzsere arról beszélt, hogy az új létesítmény jól felszerelt raktárbázissal is rendelkezik.
Hozzátette: a helyi gazdaság szempontjából is kiemelt fontosságú az építmény, hiszen 38 új munkahely jött létre általa.
Nitz Trevor, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka kitért arra, hogy a hangár veszélyes anyagok tárolására is alkalmas.     Mivel fedett helyen tárolnak mindent, jelentősen megnő az eszközök élettartama – fűzte hozzá.     A parancsnok felidézte: 2008 óta működik Pápán nehézszállító ezred, 2013-ban kezdték meg a hangárkomplexum építését, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Finnország és Svédország részvételével.

Post Navigation