Az önéletrajz mellé általában kell fotót is mellékelni, akkor is, ha a diákmunka hirdetésére küldöd el a feltételezhetően rövid CV-det. De mik is a jó önéletrajz-fotó szabályai, és egyáltalán miért kell fotót feltölteni?
Tulajdonképpen az önéletrajz fotó az első benyomás, mivel először a munkáltató a képet fogja megnézni – nem azért, mert ez a bevett a munkáltatók körében, hanem mert te is ezt csinálod, ha a Facebookon keresgélsz, vagy ha kapsz egy ismeretlentől egy üzenetet: az alapján fogod eldönteni, hogy válaszolsz –e neki vagy sem, hogy mennyire szimpatikus a profilképe alapján.
Fontos tehát, hogy küldj képet az önéletrajz mellé, na de milyet?
Elsődleges a környezet! Ne egy régi családi fotóról vágd ki a fejedet, amely körül innen-onnan belógnak a rokonaid különböző testrészei, ahogy a kiskutyás, napszemüveges, búvárkodós és borkóstolós képeid sem lesznek megfelelőek, akkor sem, ha az Instagramon sok like-ot kaptál rájuk. A szakértők azt szokták tanácsolni, hogy egy mesterséges háttér előtt: pl semleges színű fal, készítsd el a képedet, a legelőnyösebb a visszafogott, természetes mosoly, amely valószínűleg már a 10. munkanapon alapból megjelenne az arcodon, ha jól érzed magadat a helyen, ahova kerültél. Ne játszd meg magadat, és az se a legjobb, ha azzal az arccal nézz a kamerába, amivel életed szerelmére néznél. Legyél laza, kedves és barátságos és nyugodt. Nézz úgy a kamerába, mintha egy számodra szimpatikus emberre néznél, aki nem vált ki belőled heves érzelmeket, pusztán csak kedveled. Hiszen egy munkakapcsolatnak nézel elébe…
Valamint ajánlott csinosan felöltözni a képhez. Ezt sem kell túlzásba vinni, de azért szedd össze magadat.

Post Navigation